Marzec, koniec zimy, niebo szare grozi kolejną deszczówką lub śniegiem. Ziemia też jest szara, nie widać na niej jeszcze żadnych śladów wiosny. Pogoda nie nastraja do spacerów.
A może by tak uprzyjemnić sobie tę porę czymś smacznym, letnim, aby przywołać wspomnienia lata? W sklepie są, piękne błyszczące truskawki, ale czy pachnące latem? Niestety.
W przeszłości kupiłam truskawki, które nie miały nawet odrobiny prawdziwego smaku. Ale to nie wina truskawek. W procesie tworzenia nowoczesnej truskawki nieumyślnie smak i aromat zaginął po drodze, dając pierwszeństwo dla innych cennych cech takich jak, ilość owoców, ich wielkość, twardość, odporność na choroby. To nie tak, że hodowcy roślin nie przejmowali się smakiem – zrobili to. Ale zagwarantowanie, że rośliny zachowają tak wiele różnych cech, jest niezwykle trudne. Nowoczesne truskawki w supermarketach mogą być najpowszechniej nieuprawianymi odmianami, ale nie są jedyne. Zakupy w sklepach okradają nas z przyjemności zbierania żniw. Bo czy istnieje coś pyszniejszego niż wykąpana w słońcu truskawka zerwana własnoręcznie w letni dzień, myślę że nie. Dojrzały owoc będzie miał twardą skórkę i skoncentrowany aromat a dzięki odpowiednio dobranej odmianie wyśmienity smak.
W ofertach szkółek możemy znaleźć odmiany, które przywołują smak owoców z dzieciństwa. Mam na myśli np. przesłodką odmianę Polka, którą uwielbiam za jej kolor (ciemnoczerwony), aromat i przydatność do wszystkiego co lubię: desery, ciasta, najlepszy dżem, i najprostsze pod słońcem mrożone sorbety, którymi zajadam się zimą. Ambrozja to niezwykle udana odmiana łącząca w sobie cechy poziomkowego smaku i niezapomnianego aromatu. Niezwykle smakuje w deserach a po przerobieniu jej w dżem, przepysznie. A jeśli ponad wszystko lubimy owoce duże, dekoracyjne, które przepięknie wyglądają na stole podczas letniego grilla, czy po prostu podwieczorku a do tego zachwycają nas smakiem i słodyczą, proponuję odmiany: Alioth, Kent, czy Amulet. Wiosna jest najlepszą porą do sadzenia a przede wszystkim do tego, aby zapewnić sobie w letni poranek garść własnych owoców do zjedzenia na śniadanie. Dlatego już teraz trzeba zaplanować wszystko. Właśnie teraz wiosną w sprzedaży są dostępne sadzonki truskawek, które pozwolą się cieszyć owocami jeszcze tego lata.
Sadzonki frigo, bo o nich mowa, to nic innego jak sadzonka truskawki uśpiona w chłodni, pozbawiona liści, która czeka na to aby trafić do ziemi i już po 8-9 tygodniach od wysadzenia wyda mam plon w postaci pierwszych owoców. Brzmi prosto, jest proste. Na początek warto spróbować, posadzić 20-30 sztuk krzaczków, a dla ułatwienia poniżej podaję 10 punktów (sekretów 😉) dzięki czemu na pewno się uda.
1. Kup certyfikowane sadzonki wolne od wirusów
Zdrowe rośliny są gwarancją udanej produkcji. Unikaj sadzenia truskawek w miejscach, w których ostatnio uprawiano ziemniaki, pomidory i truskawki.
2. Zapewnij dużo światła słonecznego
Znajdź słoneczne miejsce. Ciepło i światło pomogą w uzyskaniu słodkich i smakowitych owoców.
3. Przygotuj żyzną i przepuszczalną glebę
Truskawki najlepiej sadzić w lekko kwaśnej glebie około 6 do 6,5pH. Około miesiąca przed posadzeniem zmieszaj obficie ziemię z kompostem lub dobrze przegniłym obornikiem. Świetnym rozwiązaniem jest również obornik granulowany (wygodny w użyciu, naturalny, bezpieczny i bezzapachowy).
4. Agrowłóknina na chwasty
Nie pozwól aby chwasty stały się konkurencją dla truskawek. Czarna agrowłóknina sciółkująca w naturalny sposób przeciwdziała rozwojowi chwastów a jednocześnie przepuszcza wodę i powietrze, zatrzymując wilgoć w ziemi jak i również wzmacnia system korzeniowy i przyspiesza wegetację.
Dodatkowym atutem użycia agrowłókniny jest zbiór czystych i nieopiaszczonych owoców, warto dodatkowo w porze kwitnienia pod samą rośliną rozścielić słomę, która to będzie odbijała promienie słoneczne a owoce nie będą tak szybko dojrzewały.
5. Daj im przestrzeń
Zasadź sadzonki około 30 centymetrów od siebie, rząd od rzędu 50 cm. Agrowkólnine natnij, na krzyż (+). Otwór, w którym sadzisz, powinien być wystarczająco duży, aby korzenie się nie podwijały. Uważaj, aby nie zasadzić zbyt płytko, aby korzenie nie wyschły, i nie za głęboko, by nie przykryć serduszka.
6. Podlewanie
Utrzymuj odpowiednią wilgotność gleby, zwłaszcza po posadzeniu. Podczas suchego lata i podczas owocowania, podlewaj glebę u podstawy rośliny a nie liście (najlepiej rano lub wieczorem).
7. Rozłogi
Najlepiej na bieżąco dbaj o usuwanie (przycinanie) rozłogów tj. długich pędów które wypuszcza sadzonka. Dzięki temu zabiegowi roślina będzie silniejsza i lepiej się rozrośnie.
8. Zbieraj dojrzałe owoce w słoneczne popołudnie
Aby uzyskać najlepszy smak, zbieraj owoce, gdy są w pełni dojrzałe w słoneczne popołudnie. Aby truskawki pozostały dłużej świeże i jędrne zrywaj owoce razem z szypułką i co najmniej 1 cm łodygą.
9. Konserwacja
Po owocowaniu przejrzyj rośliny i usuń sekatorem wszystkie liście z plamami i zgniłe owoce. Nie zapominając w dalszym ciągu o usuwaniu rozłogów i ewentualnym odchwaszczaniu.
10. Nawożenie po zbiorach owoców
Po zbiorach należy uzupełnić składniki pokarmowe w ziemi, ułatwi to roślinom wytworzenie pędów, liści a także pąków kwiatowych co ma duży wpływ na owocowanie w następnym roku. Najlepiej do tego celu wybrać organiczny nawóz do truskawek np. z naturalnym guano, działa on długofalowo (do 3 miesięcy). Wpływa dodatnio na rozwój kwiatostanu poprzez zawarte w nim elementy Mg i P. Wpływa na poprawę gospodarki wodnej roślin poprzez dużą zawartość potasu Zwiększa odporność roślin na szkodniki i choroby. Nie kurzy się i jest łatwy w dozowaniu.
11.Wymień stare rośliny po 3-4 latach
Wasze rośliny staną się po tym czasie nieproduktywne. Najlepiej zastąpić je nowymi wolnymi od chorób i szkodników.
Wypróbuj te wskazówki, a będziesz się cieszyć zdrowymi i pysznymi owocami tego lata.